V kraji plném slunce, zrajícího vína a dobrých lidí se nachází malebná slovácká dědina Sobůlky u Kyjova. Dědina s kapličkou uprostřed, která je jakoby přeťatá modrou stužkou potoka. Odtud pochází dechová hudba Sobuláci.

     Tato kapela vznikla již před více než 80 lety. Kapelníkem byl pan Václav Kostiha. V roce 1993 se kapelníkem stal vnuk Václav Kostiha. Postupem doby přicházelo do kapely i mnoho muzikantů z okolí. Později převzal kapelnické žezlo Václavův bratr Vlastislav Kostiha. V současné době tvoří kapelu 12 muzikantů, 3 zpěváci a zvukař. V případě estrádních vystoupení je posílena o konferenciérku.

     V roce 1999 vydává DH Sobuláci svůj první hudební nosič s názvem Hrají a zpívají Sobuláci. Dále byl vydán druhý, s názvem Zpátky domů. Následuje třetí Za Sobůlským hájkem a čtvrtý Krajina usíná. V prosinci 2016 vychází zatím poslední album Ta naša dědina.

     Za dobu svého působení dechovka absolvovala bezpočet různých akcí při pořadech organizovaných u nás i v zahraničí. Rozdává krásu slovácké hudby a písniček na koncertech, tanečních zábavách, programových vystoupeních, hodech, vinobraních a všude tam, kde je třeba rozdávat dobrou náladu všem generacím.